Głosowanie KOBIETA GOSPODARNA I WYJĄTKOWA - woj.

KGW w Suszcu

SMS o treści POK.5147 na numer 7248
koszt wysłania SMS to 2 zł netto (2,46 zł z VAT)


W latach 2019r.- 2021 r. działalności Koła udało się odtworzyć i zrealizować przedsięwzięcia, które były dobrym sposobem na integrację i aktywizację naszej społeczności. Przedstawione wydarzenia są niezapomnianą podróżą w przeszłość. 

Skubanie pierza
Panie urządziły obrzęd darcia pierza,który był kiedyś jednym z niewielu form życia towarzyskiego na wsi. 

Dzień Kobiet
Integracyjne spotkanie członkiń Koła z mieszkańcami połączone zostało z obchodami Dnia Kobiet. Ten wieczór spędzono na wspólnej zabawie. 

Gala „Klejnot Ziemi Pszczyńskiej” 
Podczas tego wydarzenia odznaczenie w kategorii”Kobieta Obyczajów i Tradycji”otrzymała członkini naszego Koła. 

Wywołaj wspomnienia – tradycyjne sianokosy 
Pokazano społeczności a przede wszystkim dzieciom i młodzieży, jak dawniej wyglądało koszenie trawy i suszenie jej na siano. 

Festiwal „Chochla 2019” 
Promowanie tradycyjnej kuchni na XII Festiwalu Pszczyńskich Maszkietów. Daniem konkursowym był deser „Ożyrok Suszecki”. 

Konkurs „Tradycje i kulinaria ziemi pszczyńskiej” 
Udział w czwartej edycji Powiatowego Konkursu, którego tematem były „Ryby i potrawy z ryb na ziemi pszczyńskiej”. Naszym daniem konkursowym był „Karp babci Eli z zupą rybną”. 

Jubileusz 60-lecia Koła Gospodyń Wiejskich w Suszcu 
Wszystkim członkiniom, tym obecnym i tym sprzed lat, przekazano podziękowania wyrazy szacunku i uznania za zaangażowanie w upowszechnianiu kultury i tradycji. 

Album – książka pt. „Ocalić od zapomnienia” 
Z okazji 60-tej rocznicy powstania Koła Gospodyń Wiejskich do końca kwietnia br. wydany zostanie album, który przyczyni się do poznania przez społeczeństwo historii Koła od 1959r. Publikacja albumu stanowić będzie księgę pamięci i ocali pewien fragment historii od zapomnienia. 

„Przenieś się w czasie -tradycyjne wykopki” 
Podczas tego wydarzenia z udziałem pań przebranych w dawne stroje uczestnikom pokazano jak wyglądało tradycyjne kopanie i zbieranie ziemniaków przy użyciu zabytkowego sprzętu i narzędzi. 

Piękno tradycji- „Warsztaty tworzenia tradycyjnej korony dożynkowej” 
W ramach warsztatów przekazano dzieciom i młodzieży wiedzę jak powstaje tradycyjny wieniec dożynkowy który ma kształt korony, który obok bochna chleba jest najważniejszym symbolem dożynek. 

„Kuchnia babć Celiny i Teresy” 
Na spotkaniu warsztatowym z udziałem dzieci i młodzieży według przepisów babć wykonane zostały ciasteczka oraz przetwory z owoców i warzyw.

« « powrót

---------------------------------------

ORGANIZATOR






SPONSORZY






PATRONI MEDIALNI



Copyright © 2020
projekt serwisu IRN Multimedia, oprogramowanie choruzy.pl

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji Zgadzam się