GOSPODYNI WIE NAJLEPIEJ

PAMPUCHY
CZAS PRZYGOTOWANIA:
ok. 1 godz.
ILOŚĆ PORCJI:
8-10
SKŁADNIKI
mąka
mleko
drożdże
cukier
cukier waniliowy
jajka
jabłka (średniej wielkości)
1 kg
1 litr
8 dag
3 łyżki
16 g
3 szt
2 szt

olej do smażenia
cukier puder do posypania


  1. Mleko lekko podgrzewamy. Powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do mleka dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy, zaczyn drożdżowy i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  3. Dodajemy jajka i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Po połączeniu składników wyrabiamy ciasto ubijając je tłuczkiem do ziemniaków około 3 minuty.
  4. Do wyrobionego ciasta dodajemy jabłko pokrojone na cienkie plasterki. Wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum pół godziny.
  5. Na dużej patelni rozgrzewamy olej do smażenia
  6. kiedy ciasto podwoi swoją objętość łyżką nakładamy porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Placki smażymy po obu stronach aż do zarumienienia.
  7. Gotowe papmuchy posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z owocami np. jagodami.





---------------------------------------

Copyright © 2020
projekt serwisu IRN Multimedia, oprogramowanie choruzy.pl

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji Zgadzam się