GOSPODYNI WIE NAJLEPIEJ

ŻUREK
CZAS PRZYGOTOWANIA:
45 min
ILOŚĆ PORCJI:
4


SKŁADNIKI NA ZAKWAS


przegotowana woda 500 ml
mąka żytnia typ. 2000 6 łyżek
czosnek 5 ząbków
listki laurowe 4 szt
ziele angielskie 10 ziaren

 


SKŁADNIKI NA ŻUREK


bulion warzywny 1 litr
zakwas żytni do żurku 500 ml
rozgniecione ziele angielskie 1 ziarno
liść laurowy 1 szt
czosnek 1/4  łyżeczki
sól 1/4  łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
kiełbasa zwykła podsuszana 100 g
kiełbasa biała surowa
lub parzona
200 g
boczek surowy wędzony 200 g
śmietanka 30% 3 łyżki
makaron Lubella 1 op.

Przepis na zakwas do żurku

Przegotowaną wodę wlać do dużego i czystego słoja. Do wody dodać mąkę żytnią typ. 2000 oraz obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zamieszać i przykryć gazą. Nie zakręcać słoika, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu powietrza, by mógł pracować. Warto wspomóc się też gumką recepturką. Słoik odstaw w zacienione, ale w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie zamieszaj zakwas. Używaj zawsze czystej łyżki lub czystego drewnianego patyczka. Po 3-4 dniach zakwas już ładnie pachnie. Po 7-8 dniach jest gotowy do użycia. 

Przepis na żurek wielkanocny z makaronem Lubella

 Aby zrobić żurek wielkanocny należy ugotować wcześniej bulion warzywny. Bulion do żurku należy wykonać z warzyw, bez dodatku ziół. Na tarce zetrzeć: kawałek bulwy selera, korzeń pietruszki, obraną marchew. Dodać kawałek pora i zalać 1,5 litra wody. Całość gotować godzinę. Bulion przecedzić.

Należy przygotować boczek surowy wędzony oraz kiełbasę podsuszaną i kiełbasę białą. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę podsuszaną pokroić w plasterki. Kiełbasę białą parzoną również pokroić w plasterki. Jeśli będzie użyta kiełbasa biała surowa, najpierw należy podgotować ją w wywarze warzywnym. Wystarczy około 3-4 minut. Wyjąć z bulionu, ostudzić i pokroić w plasterki.
Boczek podsmażamy kilka minut na patelni. Dodajemy też obie kiełbasy i smażymy całość jeszcze do 4-5 minut. W tym samym czasie wywar warzywny należy wlać do średniego garnka. Przy tym ustawić średnią moc palnika i podgrzewać do zagotowania.
Całą zawartość patelni przełożyć do gotującego się bulionu warzywnego. Zupę gotować około 5 minut.
Do zupy wlać kolejno cały zakwas na żurek. Zakwas trzeba wcześniej zamieszać, by przelać do zupy całą zawartość. Czasem do zakwasu można dodać dodatkowo łyżkę mąki żytniej typ. 2000. Dodać również jedno opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego lub przyprawy: 1 rozgniecione ziarno ziela angielskiego; 1 liść laurowy; po 1/4 łyżeczki czosnku i soli; łyżeczka majeranku. Przyprawę wsypać bezpośrednio do zupy. Zupę doprowadź do wrzenia ciągle ją mieszając. Żurek powoli zacznie gęstnieć. Wystarczy kilka minut gotowania.
Na koniec dodać też 3 łyżki śmietanki słodkiej 30 %. Takiej śmietanki nie trzeba wcześniej zaprawiać.

Żurek wielkanocny można podać z połówkami jajek i makaronem Lubella. Można podać z ciemnym pieczywem pieczonym na zakwasie. Smak żurku można też wzbogacić o tarty chrzan, czy też ząbek czosnku pokrojony w plasterki. Łyżkę chrzanu, czy czosnek dodaj wówczas po wlaniu do zupy zakwasu. 



KrajaneczkaNitkiKrajankaWstążki

---------------------------------------

Copyright © 2020
projekt serwisu IRN Multimedia, oprogramowanie choruzy.pl

Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji Zgadzam się